De Helende Kracht van Shinrin Yoku

5 Voordelen voor Lichaam en Geest

Door Stefan Ottenheijm

In onze moderne wereld, waar technologie en stress vaak de boventoon voeren, verlangen velen naar een moment van rust en verbinding met de natuur. Shinrin Yoku, ook bekend als bosbaden, biedt een uitweg uit de hectiek van het dagelijks leven door ons uit te nodigen om dieper in het bos te duiken en te genieten van de genezende kracht van de natuur. Dit oude Japanse concept heeft de aandacht getrokken van onderzoekers, artsen en wellnessliefhebbers over de hele wereld vanwege de talloze voordelen die het biedt voor zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid.

De WHO omschrijft de natuur als onze grootste bron van gezondheid en welzijn, en daarom worden natuurwandelingen in steeds meer landen voorgeschreven door huisartsen zoals; Schotland, Nieuw-Zeeland, Finland, Canada, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Bron: https://www.weforum.org/agenda/2022/02/green-prescriptions-health-wellbeing/

Hier zijn vijf voordelen van Shinrin Yoku:

1. Verlaagde bloeddruk en verbeterde hartgezondheid

Regelmatige beoefening van Shinrin Yoku kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk en een verbetering van de hartgezondheid. Het rustgevende effect van de natuurlijke omgeving helpt om spanning in de spieren te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan op zijn beurt leiden tot een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en andere gerelateerde aandoeningen.

2. Stressvermindering

In een wereld waarin stress een alomtegenwoordige uitdaging is, biedt Shinrin Yoku een welkome ontsnapping. Door langzaam door het bos te wandelen en onze zintuigen te laten onderdompelen in de natuurlijke omgeving, kunnen we onze geest kalmeren en ons zenuwstelsel tot rust brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat bosbaden de niveaus van stresshormonen zoals cortisol verlagen, waardoor we ons ontspannen en meer in balans voelen.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981243/

3. Versterking van het immuunsysteem

De natuur zit vol met micro organismen die een positief effect hebben op ons immuunsysteem. Door tijd door te brengen in een bosrijke omgeving ademen we deze gezonde microben in, wat kan leiden tot een versterking van onze immuunrespons. Bovendien bevordert Shinrin Yoku de productie van natuurlijke killercellen, die ons lichaam helpen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/

Bron: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1313731110

4. Verbeterde mentale helderheid en creativiteit

Het bos biedt een omgeving die vrij is van de constante stroom van prikkels waaraan we in onze dagelijkse levens worden blootgesteld. Door onze geest te bevrijden van afleiding en ons te concentreren op de natuurlijke wereld om ons heen, kunnen we onze mentale helderheid vergroten en onze creativiteit stimuleren. Velen merken op dat na een sessie van Shinrin Yoku hun denkvermogen is verbeterd en ze nieuwe ideeën en perspectieven hebben ontwikkeld. Het herstel van aandacht (attention restoration theory) wordt bevorderd in de natuur.

Bron: https://positivepsychology.com/attention-restoration-theory/#research-studies

5. Versterkte verbinding met de natuur

Misschien wel het meest waardevolle voordeel van Shinrin Yoku is de diepere verbinding die we ontwikkelen met de natuurlijke wereld om ons heen. Door ons bewust te worden van de schoonheid en de harmonie van het bos, kunnen we een dieper gevoel van waardering en respect voor onze omgeving ontwikkelen. Deze verbinding kan op zijn beurt leiden tot een groter verlangen om onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

In een tijd waarin het leven vaak wordt gedomineerd door schermen en kunstmatige stimuli, biedt Shinrin Yoku een verfrissende herinnering aan de genezende kracht van de natuur. Door regelmatig de tijd te nemen om te bosbaden, kunnen we niet alleen onze fysieke en mentale gezondheid verbeteren, maar ook een diepere verbinding met de wereld om ons heen cultiveren. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, stap het bos in en laat de helende kracht van Shinrin Yoku je omarmen.

Meer weten? Shinrin Yoku onder begeleiding? Stuur ons dan een bericht via ons contact formulier

10